Τι είναι το HAP;

To προγράμμα Ωριαίας Ανάλυσης της Carrier (HAP) είναι ένα εργαλείο πληροφορικής που βοηθά τους μηχανικούς στο σχεδιασμό συστημάτων κλιματισμού σε σύγχρονα κτίρια και εμπορικές εγκαταστάσεις.

Το HAP ενσωματώνει δύο εργαλεία σε ένα. Πρώτον, ένα λογισμικό για την εκτίμηση των ψυκτικών και θερμικών φορτίων για το σχεδιασμό συστημάτων κλιματισμού και δεύτερον ένα εργαλείο για την προσομοίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου και τον υπολογισμό της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας.

Ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει;

Το HAP απευθύνεται σε μηχανικούς σχεδιασμού & κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, μελετητές, εργολάβους και άλλους επαγγελματίες, που ασχολούνται με τον κλιματισμό κτιρίων & εμπορικών εφαρμογών.

Χαρακτηριστικά συστήματος σχεδιασμού

Το ΗΑΡ λειτουργεί σε φιλικό περιβάλλον windows & χρησιμοποιεί τη Μέθοδο Ροής Θερμικών Φορτίων της ASHRAE. Υπολογίζει και διαστασιολογεί το επιθυμητό σύστημα κλιματισμού του μελετητή όπως κεντρικές ή τοπικές κλιματιστικές μονάδες νερού, υγραντές, στοιχεία με αναθέρμανση, συστήματα απευθείας εκτόνωσης DX ενιαίου ή διαιρούμενου τύπου (Split / Packaged DX), καθώς και συστήματα CAV, VAV, Water Source Heat Pumps.

Χαρακτηριστικά ενεργειακής ανάλυσης

Το ΗΑΡ εκτελεί Ωριαία Ενεργειακή Ανάλυση 8760 Ωρών (Hour by Hour Energy Analysis) προσομοιώνοντας τη συμπεριφορά του κτιρίου σε όλες τις καιρικές συνθήκες και τις εσωτερικές παραμέτρους λειτουργίας.
Η ενεργειακή κατανάλωση & το λειτουργικό κόστος του επιλεγμένου συστήματος κλιματισμού αναλύονται με βάση τα κόστη του ενεργειακού καύσιμου που χρησιμοποιείται (Ηλεκτρική Ενέργεια, Φυσικό Αέριο, Νερό κ.α.)

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Ενημερωθείτε εδώ για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια HAP v6.0 : https://ahi-carrier.gr/hapv6/.

 

Χρήσιμα links:

Από τον παρακάτω σύνδεσμο, οι χρήστες του προγράμματος έχουν την δυνατότητα να κατεβάσουν αρχεία .epw με τα κλιματικά δεδομένα ελληνικών πόλεων για να κάνουν ενεργειακές αναλύσεις:

https://climate.onebuilding.org/WMO_Region_6_Europe/GRC_Greece/index.html

 

Από τον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία τυπικού μετεωρολογικού έτους για οποιαδήποτε πόλη στην Ευρώπη.

PHOTOVOLTAIC GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEM – https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html