Επικίνδυνη η Αφρικανική σκόνη για την υγεία μας και πώς να προστατευθούμε

Δυναμική επανεμφάνιση έχει ήδη αρχίσει να κάνει στον Ελλαδικό χώρο η αερομεταφερούμενη σκόνη από την έρημο της Σαχάρα, τα επίπεδα της οποίας αναμένεται να είναι σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να έχουν οι πάσχοντες από άσθμα, καρδιοπάθειες και άλλα αναπνευστικά ή καρδιακά νοσήματα, καθώς διακινδυνεύουν να παρουσιάσουν επιδείνωση της υγείας τους.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, του φαινομένου της ερημοποίησης της Σαχάρας και των δυνατών αέριων μαζών που πνέουν από το νότο, η Ελλάδα εκτίθεται ολοένα συχνότερα στην αφρικανική σκόνη. Παρά το γεγονός πως, έχει επικρατήσει στην καθομιλουμένη ο όρος «αφρικανική σκόνη», οι αέριες αυτές μάζες δεν αποτελούνται μόνο από κόκκους άμμου και δεν είναι τόσο «αθώες» όσο πιθανόν πιστεύουμε.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών, έχει αποδειχθεί πως οι δυνατές αέριες μάζες κατά τη μεταφορά τους από την Αφρική, και μέχρι να φθάσουν στη χώρα μας, γεμίζουν με πλήθος ρύπων. Οι ρύποι αυτοί ποικίλουν και μπορεί να είναι από βαρέα μέταλλα και λοιπές τοξικές ουσίες, έως και βιολογικά αερομεταφερούμενα μόρια, όπως μύκητες και βακτήρια.

Επιπλέον, η αφρικανική σκόνη δημιουργεί υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στον αέρα, οι οποίες ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Αυτό το «κοκτέιλ ρύπανσης» αυξάνει κατά πολύ ή και υπερβαίνει το όριο των αιωρούμενων σωματιδίων που έχει ορισθεί ως ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να μην διατρέχει κίνδυνο η υγεία μας.

Τα αιωρούμενα σωματίδια (Particulate Matter, PM) είναι μικρού μεγέθους στερεά ή υγρά αιωρήματα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα από διάφορες πηγές και σε ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και σύστασης.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε

Σύμφωνα με τις συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας οι ενήλικες και τα παιδιά, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να:

  • περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ειδικά αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους
  • περιορίσουν το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους
  • διατηρούν πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους

Για ένα καθαρό και υγιές εσωτερικό περιβάλλον

Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα δεν μένει ανεπηρέαστη από την λεγόμενη Αφρικανική σκόνη καθώς έχει την δυνατότητα να διεισδύει και στους εσωτερικούς χώρους.

Για να είμαστε ασφαλής θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο εσωτερικός αέρας είναι καθαρός και απαλλαγμένος από επιβλαβή αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Για τον λόγο αυτό, η Carrier έχει δημιουργήσει και παρουσιάζει μια πλήρη γκάμα καθαριστών αέρα, τόσο οικιακής χρήσης όσο και επαγγελματικής, για να μπορείτε να διασφαλίσετε την άριστη ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντός σας.

Όλες οι λύσεις Carrier περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και φίλτρα HEPA, για να είστε σίγουροι ότι ο χώρος σας είναι απαλλαγμένος από μολυσματικά και άλλα αλλεργιογόνα μικρο-σωματίδια μικρομέτρων.

 

Οικιακές Λύσεις

 

Οι οικιακοί καθαριστές αέρα της Carrier διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως, φίλτρο ενεργού άνθρακα, ιονιστή, προ-φίλτρο, φίλτρο HEPA H13, απεικόνιση θερμοκρασίας και επίπεδα υγρασίας.

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα απολαμβάνετε κάθε ώρα της ημέρας στο σπίτι σας καθαρό αέρα.

Μπορείτε να δείτε όλους τους οικιακούς καθαριστές αέρα της Carrier εδώ: https://ahi-carrier.gr/product-category/home-solutions/katharistes-aera/

Επαγγελματικές Λύσεις

Αντίστοιχα, η Carrier φροντίζει και για τον επαγγελματικό σας χώρο, παρουσιάζοντας τον καινοτόμο αυτόνομο καθαριστή αέρα επαγγελματικής χρήσης, OptiClean™.

To OptiClean™ λειτουργεί ως καθαριστής αέρα και ως μονάδα δημιουργίας συνθηκών αρνητικής πίεσης, καθαρίζοντας συνεχώς τον αέρα μέσω ενός προ-φίλτρου ακολουθούμενο από ένα φίλτρο HEPA — έως και έξι φορές κάθε ώρα.

Προαιρετικά μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε:

  • Λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας

Η ακτινοβολία UV-C απενεργοποιεί και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των νουκλεϊκών οξέων (DNA και RNA) στους μικροοργανισμούς (ιοί, βακτήρια, κ.λπ.). Η απορρόφηση πολύ υψηλής ενέργειας σε μήκος κύματος 253nm προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη στη δομή των νουκλεϊκών οξέων και των πρωτεϊνών σε μοριακό επίπεδο.

  • Φίλτρα ενεργού άνθρακα

Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα έχουν τη δυνατότητα εξάλειψης των οσμών, απορροφώντας αέρια όπως το υδρόθειο, το διμεθυλοσουλφίδιο, τα οξείδια του αζώτου, οι φορμαλδεΰδες, οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), η φορμόλη, το αιθυλένιο, το χλώριο, η αμμωνία, ο υδράργυρος κ.λπ.

Επιλέξετε ανάμεσα σε 6 συνδυασμούς φίλτρων και λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας ανάλογα με τις ανάγκες του επαγγελματικού σας χώρου.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://ahi-carrier.gr/opticlean-product/